MUSÉE OLDMASTERS MUSEUM
Onze voortreffelijke collectie oude kunst, getuige van een rijkgevuld verleden, overspant de periode van de 15e tot de 18e eeuw.
De schilderkunst van de Zuidelijke Nederlanden vormt het zwaartepunt van deze collectie, die meesterwerken bevat van Rogier van der Weyden, Petrus Christus, Dirk Bouts, Hans Memling, Jheronimus Bosch en Gerard David. De 16e eeuw is op schitterende wijze vertegenwoordigd door Pieter Bruegel de Oude, met topwerken zoals De val van de opstandige engelen of De volkstelling te Bethlehem. Wat de Europese scholen van de 17e tot de 18e eeuw betreft, zijn Peter Paul Rubens, Antoon van Dyck en Jacques Jordaens de sleutelfiguren van de Zuidelijke Nederlanden, terwijl Simon Vouet, Philippe de Champaigne, Claude Lorrain, Jusepe de Ribera, Giovanni Battista Tiepolo, enz. de Franse en Italiaanse schilderkunst vertegenwoordigen.
Geschiedenis van de collectie
De collectie oude kunst van de Koninklijke Musea gaat terug tot de Franse Revolutie, toen talloze kunstwerken door de bezetter in beslag werden genomen, vooral dan in religieuze instellingen.
Het Museum werd in 1801 door Napoleon Bonaparte opgericht, maar pas in 1830, met de onafhankelijkheid van België, kwam het volop tot ontplooiing. Dankzij de schenking De Grez in 1914 werd de verzameling uitgebreid met maar liefst 4250 werken op papier uit de 16e tot de 19e eeuw, waaronder Hendrick Goltzius, Jacques II de Gheyn en Rembrandt.
Source: visitbrussels.be